Yemek yedikten sonra şişkinlik yaşıyorsanız dikkatli olun! Basit gibi görünse de bir hastalığın belirtisi olabilir.

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Erdem Şentatar: “Yemek borusu, mide ve bağırsakları kapsayan sindirim sisteminde gaz veya sıvı birikmesi nedeniyle karında şişkinlik oluşabilir. Kişinin rahat hareket etmesini zorlaştırarak sosyal hayatını olumsuz etkileyen şişkinlik sorununun, “Altta yatan nedenleri bilmek ve önlem almak, daha konforlu bir yaşam sürmek için önemli” dedi.

YUTULAN HAVA GAZ BİRİKİMİNE NEDEN OLUR

Op. Dr. Erdem Şentatar, yemek sonrası şişkinliğin en yaygın nedenlerinden bazılarını şöyle açıkladı:

“Hızlı yemek yediğimizde genellikle yemekle birlikte hava da yutarız. Bu hava sindirim sistemine girerek gaz birikmesine ve dolayısıyla şişkinliğe neden olur. Yiyecekleri yavaş ve iyice çiğneyerek tüketmek bu durumu azaltmada etkili olabilir.

“YİYECEK SEÇİMİ ÖNEMLİ BİR FAKTÖR”

Ayrıca yiyecek seçimi de önemli bir faktördür; Karbonhidrat açısından zengin, lifli veya gaz oluşturan gıdalar (örneğin baklagiller, brokoli, soğan) sindirim sırasında gaz oluşumunu artırabilir ve şişkinliğe neden olabilir. Süt intoleransı olan kişilerde laktoz içeren gıdalar karın şişkinliğine neden olabilir.

SİNDİRİM SİSTEMİ BOZUKLUKLARI

Sindirim sistemi bozuklukları da şişkinliğe neden olabilir. Reflü, gastrit, irritabl bağırsak sendromu (IBS) veya gıda intoleransı gibi durumlar bağırsağın normal işleyişini bozarak gaz birikmesine, şişkinliğe ve hazımsızlığa neden olabilir. Özellikle IBS, yemek sonrası şişkinliğe ve karın ağrısına yol açabilen düzensiz bağırsak hareketlerine neden olur. Stres ve kaygı aynı zamanda sindirim sistemini de etkileyerek sindirimin yavaşlamasına veya düzensiz çalışmasına neden olabilir. Bu, yiyeceklerin bağırsaklarda daha uzun süre kalmasına ve gaz birikmesine neden olur. Yemek sırasında stres seviyelerini azaltmak şişkinliği hafifletebilir.

YETERSİZ SU TÜKETİMİ

Son olarak yetersiz su tüketimi de yemek sonrası şişkinliğe neden olabilir. “Yeterince su içmemek sindirimi yavaşlatabilir ve bağırsak hareketlerini azaltabilir, bu da şişkinliğe yol açabilir.”

EK ŞİKAYETLER VE ŞİŞMENİN SÜRESİ DE ÖNEMLİDİR

Şentatar, şunları söyledi: “Hastanın genel sağlık durumu, ek şikayetleri ve şişlik bozukluğunun süresi dikkate alınarak yapılıyor. Tanı sürecini şöyle anlattı: “Kan testleri, dışkı testleri, görüntüleme testleri (ultrason, tomografi, endoskopiler), alerji ve intolerans testleri ile fonksiyonel testler (mide boşalma testleri) hastanın durumuna göre yapılmalıdır.”

“ÇOĞU ZAMAN ÖNLENEBİLİR”

Yavaş yemek, gaz yapıcı yiyeceklerden kaçınmak, stresten uzak durmak ve yeterli su tüketmek gibi basit önlemlerle bu sorunun hafifletilebileceğini belirten Genel Cerrahi Doktoru Erdem Şentatar, sürekli ve şiddetli karın şişkinliği yaşayan kişilerin mutlaka bir uzmana başvurması gerektiğini söyledi. altta yatan ciddi bir sağlık sorunu olup olmadığını öğrenmek için başvurmasını önerdi. Şentatar, şöyle konuştu: “İyi beslenerek, yeterli su tüketerek ve gerektiğinde uzman rehberliğinde sindirim sağlığına yönelik önlemler alarak bu rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz. Konuşmasını “Sağlıklı bir sindirim sisteminin yaşam kalitenizi doğrudan etkilediğini unutmayın” diyerek tamamladı.

İHA
Bu içerik Nilgün Akbıyık tarafından yayınlanmıştır.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir